Gyerekszoba IV. – Ovisok szobája

kid1
Ebben a részben megismerhetitek a legfontosabb szempontokat az óvodások szobájának berendezéséhez, illetve bemutatok néhány inspiráló ötletet is. 

Ebben a korban (kb 3-6 éves korig) az egyik legfontosabb szempont tervezéskor, hogy minél nagyobb teret adjunk a kicsiknek. Egyrészt teret adni a mozgáshoz, másrészt lehetőséget, hogy fejleszthessék a fantáziavilágukat, kreativitásukat. Mindehhez persze jól jön, ha minél nagyobb szoba áll rendelkezésünkre, azonban már nem csak horizontálisan, hanem vertikálisan is építkezhetünk (megfelelő óvintézkedések mellett!)

Színek:

Kérdezzük meg a gyerkőcöt, akié a szoba lesz, melyek a kedvenc színei, milyennek szeretné látni a szobáját. Mivel ez az ő saját kis birodalma lesz, fontos, hogy teljesen magáénak érezze. Nyugodtan használhatunk harsányabb színeket, viszont gondoljunk arra is, hogy itt nem csak játszani fog, hanem pihenni is. Több szín és árnyalat választásával kijelölhetünk területeket (játszó-pihenő rész), így elkerülhetjük, hogy ezek keveredjenek.

Elrendezés:

Legyen mindennek meg a maga helye. Ahogy a színeknél is írtam, jelöljük ki a szoba funkcióit, különítsük el a játszó részt az alvás helyétől. Kis szoba esetén ez nehéznek tűnhet, azonban pár praktikus ötlettel meg tudjuk valósítani:

  • emeletes ágy: ha több gyereket kell elhelyezni a szobában, akkor helyet spórolhatunk meg, ha egymás fölött helyezzük el az ágyakat
  • mászóka: tervezhetünk az ágy fölé játszó részt, így egyrészt a mászással a mozgásigény egy része is kielégül, másrészt kis kuckót is kialakíthatunk, ahova elbújhat, kialakíthatja a saját intim szféráját.
  • ágy a magasban: helytakarékosság szempontjából jó ötletnek tűnhet, hisz az ágy alatt kialakíthatunk játszó részt, azonban arra gondoljunk, ha beteg lesz a pici, akkor oda tudjunk bújni hozzá, érezze a védelmünket, közelségünket
  • bordásfal: remek mászási lehetőséget biztosít, tervezésnél arra figyeljünk, hogy előtte maradjon akkora hely, hogy egy matrac elférjen, ha leesne a pici, puhára érkezzen

Highland Park Residence
www.usualhouse.com

kids2
projectnursery.com

Tárolás:

A csecsemőkorhoz képest több tárolórészre van szükségünk. Sokféle játéknak kell helyet biztosítani, praktikus megoldások a ládák, melyeket minél alacsonyabban helyezzünk el. A polcos elemeket ne tervezzük nagyon magasra, hogy a játékokat, könyveket könnyedén, vagy egy kis zsámollyal el tudják érni.

 

kids3
www.potterybarnkids.com.au

kids4
www.houzz.com

Egyéb bútorok, játékok:

Kis asztal és szék: válasszunk derékszögű formájút lekerekített sarkokkal, mivel a  rajzlapok is derékszögűek.

kids5
www.houzz.com

Kuckó-sátor

kids6
projectnursery.com

kids7
knaro.com

Ugrálós játékok, bábjáték, rajzolási lehetőség falra…

kids8
www.homeadore.com

kids9
www.houzz.com

Hozzászólások

© Copyright 2012 All rights reserved.
Designed by Brigitta Szeibold