Gyerekszoba II. – alaprajz és bútorok

furniture5
Az előző részben a színekről, falfestésről olvashattatok, ebben a részben be is rendezzük a teret. 

Az előző részben a színekről, falfestésről olvashattatok, ebben a részben be is rendezzük a teret.

Ami nem is olyan egyszerű feladat, hisz a gyerekszobának többféle funkciót is el kell látnia. Az alváson kívül itt zajlik csecsemőkorban a pelenkázás, szoptatás, óvodáskorban a játszás, iskolás korban pedig a tanulás is. Ahhoz, hogy minden igény megfelelően ki legyen elégítve, át kell gondoljuk alaposan az elrendezést.

A legeslegelső lépés, hogy eldöntjük, lakásunk mely helyisége legyen csemeténké. Hosszú távon gondolkodjunk, míg egy kisbaba nem nagy helyigénnyel rendelkezik, egy ovis már annál inkább. Egy másik fontos szempont, hogy minél több természetes fény érje a teret. A legjobb a délnyugati fekvés, így az iskolából hazamenve a leckeírás is természetes fény mellett zajlik.

Ha már megvan a helyiségünk, kezdhetjük a bútorozást. Először az alapvető bútorokat helyezzük el, ezután jöhetnek a kiegészítők. Jelöljük ki, hogy a szoba mely része lesz az aktív tevékenységeké, és mely a pihenő rész. Ahhoz, hogy gyermekünk jól aludjon, ezt a kettőt különítsük el. Amennyiben kis helyiség áll rendelkezésünkre, optikailag is meg tudjuk oldani ezt a feladatot például falfestéssel, szőnyeggel.

furniture5
Piccolo-house

furniture3
Casahaus

Szoba alakja:

Bármilyen alakú is a szoba, bizonyos szempontokat be kell tartani. A bútorokat úgy helyezzük el, hogy a lehető legnagyobb tér maradjon középen. Különítsük el a tevékenységek színtereit, de ne szabdaljuk fel a szobát. Négyzet alakú szobát a legkönnyebb berendezni, téglaalap alakúnál arra figyeljünk, hogy a hosszanti fal mentén elhelyezett ágy jobban kihangsúlyozza a szoba kedvezőtlen arányait. Tegyük inkább merőlegesen, így a játéknak is több hely marad.

Könnyen elkövethetjük azt a hibát, hogy telezsúfoljuk a szobát bútorokkal, különösen, ha sok játékot és ruhát kell elhelyeznünk. Érdemes azonban jól használható, nagy tárolókapacitású, illetve többfunkciós bútorokat választani, hogy minél több szabad terület maradjon. Ilyenek például az egymásba rakható bútorok, megemelt ágyak, ülőalkalmatosságok tárolóval…

furniture2
House inspirations

Több gyerek egy szobában:

Meghatározó szempont az egy szobában élő gyerekek nem- és korkülönbsége. Vegyük figyelembe, hogy egy csecsemőnek, óvodásnak és iskolásnak más és más az igénye. Míg egy 3-4 éves sokat játszik, egy iskolás korú az ideje egy részét tanulással tölti. Nem jó, ha bármelyiknek is hiányt kell szenvednie a másik miatt. Ha nincs lehetőségünk válaszfalat húzni, mert a helyiség mérete nem engedi meg, akkor legalább egy térelválasztóval különítsük el a különböző foglalkozásokat. Különböző nemű porontyoknál segítsük őket, hogy az intimitásuk megmaradjon. Ha azonos korúak, akkor elég a háló és öltözködő részüket külön választani, a játéktér és a tanulótér legyen közös.

furniture7
Bilbea

furniture9
Picstopin

Nagyon kicsi gyerekszobák:

Manapság nagyon sok praktikus ötlettel találkozhatunk tárolásra vonatkozóan főleg gyerekszobák esetében. Ha vízszintesen már nem tudunk több helyet kihasználni, akkor kezdjünk el függőlegesen építkezni. Ehhez jól használhatók a magasított ágyak, melyek alja értékes tárolórészt rejtenek. Megemelhetjük a tanuló részt dobogóval, alá elrejthetjük az ágyat is akár, amit akkor húzunk elő, mikor a pihenés elérkezik. Ha ezt a megoldást választjuk, mindenképp adjunk alternatív lehetőséget, hogy napközben is le tudjon a gyerkőc heveredni. Ehhez jó lehet egy babzsák fotel is. Dobogó alá az ágyon kívül bármit eldughatunk, rengeteg helyet nyerve. Az emeletes ágy is célszerű, ha több lurkót kell elhelyeznünk. Optikailag is rásegíthetünk, hogy a tér nagyobbnak tűnjön. Erről az előző bejegyzésben már írtam, kiegészítésképp, ha a tárolók nyitottak és sok színes játékkal vannak telepakolva, a szoba zsúfoltnak tűnhet. Válasszunk  több zárt elemet, melyek homogén felületeket alkotnak.

furniture1
Glavstroiplus

furniture6
Designmag

girls loft bed ideas, loft bed ideas, loft, bedroom
Davinong

Bútorok:

Legfontosabb, hogy biztonságosak legyenek. Minél több természetes anyagot használjuk, de legalábbis olyanokat, amik nem tartalmaznak mérgező összetevőket. A felületkezelő anyagok, festékek és lakkok vízbázisúak legyenek. Szekrényeket, polcokat, tárolókat rögzítsük a falhoz, padlóhoz, egy csöppségnek jó mászókának bizonyulhat. A bútorok élei, sarkai legyenek gömbölyítettek, vagy használjunk élvédőt, sarokvédőt. A szekrényajtók, fiókok is balesetveszélyesek lehetnek a nagyon piciknél, így ezekről is gondoskodjunk, hogy ne okozzanak sérülést.

Gyerekszoba feng shui szempontból:

A feng shui szerint az ágy a szoba legjobb helyén álljon, távol az ajtótól és az ablakoktól, egy zárt falnál. Ne helyezd szembe az ajtóval, de lehetősége legyen rálátni, az nagyobb biztonságérzetet ad neki. A gyermek személyiségéhez alakítsuk a szobát, ha nem szereti a nagy tereket, akkor alakítsunk ki neki kuckót, ahova elvonulhat, ha szeretne.

bed

furniture11
Pblookalikes

furniture12
Resoulrocks

Mivel a gyerekszoba berendezése a különböző életkorokban más és más, ezért részletesen mindegyikről külön fogok írni. A következő rész a babaszobáról szól majd.

Hozzászólások

© Copyright 2012 All rights reserved.
Designed by Brigitta Szeibold