Régiből régieset – bútor antikolása

antique6
Ha van kellő bátorságunk, időnk és elszántságunk, akkor mi magunk is felújíthatunk 1-1 régi bútordarabot. 

Ahogy azt már egy előző bejegyzésben írtam, nem feltétlenül kell sok pénzt kiadni ahhoz, hogy különleges bútoraink legyenek. Ha van kellő bátorságunk, időnk és elszántságunk, akkor mi magunk is felújíthatunk 1-1 régi bútordarabot.

Az antikolás olyan eljárás, mely során az anyag felületét olyanná tesszük, mintha a tárgy régi vagy kopott volna. Erre több lehetőség is van, pl. repesztés, koptatás, öregítő anyaggal való felületkezelés…

Amire szükségünk lesz:

  1. a bútorra
  2. csiszolópapírra
  3. alapozófestékre
  4. fedőfestékre
  5. lakkra
  6. ecsetekre

Ahhoz, hogy szép eredményt érjünk el, érdemes világos-sötét alapozó és fedőfestéket választanunk, vagyis ha az alapozónk sötét, akkor a fedőfesték legyen világos és fordítva. Ha több darabból áll a bútorunk, vannak fiókok, ajtók…, azokat külön-külön antikoljuk.

Az első lépés a felület tisztítása és az előző réteg csiszolása durvább papírral. Ha a festékréteg nagyon vastag, vagy nehezen jön le, használjunk kromofágot (festék oldószer). A lényeg, hogy egy teljesen sima, matt felületet kapjunk.  Fontos, hogy csiszolás után portalanítsuk a felületet.

Ezt követően jöhet az alapozás. Ezt megtehetjük vízbázisú alapozófestékkel vagy lazúrozhatunk is. Ha kell, akár kétszer is menjünk végig a felületen, de vigyázzunk, hogy a festék ne folyjon meg.

Miután megszáradt, puha csiszolópapírral menjünk végig rajta, hogy a felület sima legyen és a fedőréteg is jobban tapadjon. Ismét portalanítsunk, tisztítsuk meg a felületet. Erre jöhet a fedőfesték. Ha nem egyenletes a szín, menjünk át rajta még egyszer. Hagyjuk teljesen megszáradni.

És jöhet az utolsó csiszolás. Ezzel már a kopottas hatást tudjuk elérni, úgyhogy egy erősebb papírt használjunk hozzá. Addig csiszoljuk a részeket, míg az alap szín elkezd látszódni. Ahhoz, hogy természetes hatást érjünk el, azokon a részeken csiszoljuk meg, ahol a felület használat során egyébként is kopna, főleg az éleken és sarkokon.

Ha strapabíróbb felületet szeretnénk, akkor egy alapos portalanítás után lakkozzuk át a felületet.

antique1
House to Home

antique2
Achica

antique3
Houzz

antique4
Achica

antique5
Etsy

antique6
Project-Home

antique7
Indulgy

antique8
Potterybarn

Hozzászólások

© Copyright 2012 All rights reserved.
Designed by Brigitta Szeibold